Φροντίζουμε να έχουμε τα πιο θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα για τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε όμως όλα τα μυστικά για πιο υγιεινό μαγείρεμα;
Από τότε που απέκτησα παιδιά, πιο προσεκτικά διαβάζω τις ετικέτες με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που αγοράζω παρά τα βιβλία για τη δουλειά μου! Εκτός βέβαια αν τα βιβλία αυτά αφορούν στην υγιεινή διατροφή και έχουν συνταγές για να μη χάνουν τα τρόφιμα τη θρεπτική τους αξία κατά το μαγείρεμα. Πέρα από τις υπερβολές, η αξία της υγιεινής διατροφής είναι πια αποδεδειγμένη και αρκετές φορές ο τρόπος παρασκευής μπορεί να κάνει μια τροφή ιδανική για τα παιδιά μας ή ιδανική για τα… σκουπίδια!
Η αξία του υγιεινού τρόπου μαγειρέματος Ο τρόπος που θα μαγειρέψουμε το φαγητό της οικογένειάς μας μπορεί να διαφοροποιήσει την τελική του περιεκτικότητα σε λίπος, χοληστερίνη και θερμιδική αξία. Μπορεί επίσης να αξιοποιήσει και να «αναδείξει» στο μέγιστο τη θρεπτική αξία του ή να την «απογυμνώσει». Και αν το υγιεινό μαγείρεμα σας φέρνει στο μυαλό τις χορτόσουπες και τα ανάλατα φαγητά που φτιάχνατε όταν το παιδί σας ήταν μωρό, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να το πάρουμε απόφαση, να αλλάξουμε ριζικά συνήθειες στη μαγειρική μας κάνοντας μικρές και σταδιακές αλλαγές. Έτσι θα δώσουμε το χρόνο στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας ώστε να προσαρμοστούμε χωρίς δυσκολία στις καινούριες συνήθειες και στις μικρές γευστικές αλλαγές. Το σημαντικότερο όμως είναι πως, υιοθετώντας σήμερα καλύτερες διατροφικές συνήθειες, θα συμβάλουμε στο να μάθουν τα παιδιά μας από νωρίς να τρώνε υγιεινά και θρεπτικά.
Για πιο υγιεινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα
• Αποφεύγουμε το τσιγάρισμα του κρέατος με λάδι προτού το μαγειρέψουμε για να γίνει το φαγητό μας πιο ελαφρύ και εύπεπτο για όλη την οικογένεια. Ακόμη καλύτερα είναι να μαγειρεύουμε όλα μας τα φαγητά με μια μικρή μόνο ποσότητα ελαιόλαδου και να προσθέτουμε το υπόλοιπο ωμό στο πιάτο μας – ταιριάζει ιδιαίτερα στα όσπρια και τα λαχανικά. Καλό θα ήταν το λάδι να το μετράμε και να υπολογίζουμε μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα φαγητού. Επιπροσθέτως, επειδή το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται αν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες και συμπεριφέρεται σαν τρανς λιπαρό οξύ (που είναι τόσο βλαβερό όσο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα), είναι προτιμότερο να το προσθέτουμε λίγο πριν γίνει το φαγητό και όχι από την αρχή της παρασκευής του. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λάδι από την αρχή του μαγειρέματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.
• Για να απορροφήσει το κρέας λιγότερο λάδι το μαγειρεύουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αν η συνταγή απαιτεί το κρέας ψιλοκομμένο, το κόβουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
• Για να φτιάξουμε μια γευστική και θρεπτική σούπα σιγοβράζουμε το κρέας σε αρκετό νερό. Αν, αντίθετα, θέλουμε ένα νόστιμο και ζουμερό κρέας, το μαγειρεύουμε με λίγο νερό.
• Δεν «ξαφρίζουμε» το κρέας ή τα όσπρια που βράζουν, αφού στον αφρό βρίσκονται πολλά μεταλλικά άλατα και βιταμίνες από την τροφή.
• Επιλέγουμε εμείς το κρέας που θέλουμε να γίνει κιμάς και ποτέ δεν αγοράζουμε έτοιμο κιμά, διότι συνήθως έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος από το άπαχο κομμάτι κρέατος που θα επιλέγαμε.
• Προτιμούμε άπαχα κρέατα όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο καθώς και τα ψάρια σε σχέση με το χοιρινό και το μοσχάρι που έχουν περισσότερα λιπαρά. Ακόμη κι αν τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα βάρους, είναι καλό να συνηθίζουμε στις επιλογές μιας πιο υγιεινής διατροφής.
• Αποφεύγουμε το τσιγάρισμα του κρέατος με λάδι προτού το μαγειρέψουμε για να γίνει το φαγητό μας πιο ελαφρύ και εύπεπτο για όλη την οικογένεια. Ακόμη καλύτερα είναι να μαγειρεύουμε όλα μας τα φαγητά με μια μικρή μόνο ποσότητα ελαιόλαδου και να προσθέτουμε το υπόλοιπο ωμό στο πιάτο μας – ταιριάζει ιδιαίτερα στα όσπρια και τα λαχανικά. Καλό θα ήταν το λάδι να το μετράμε και να υπολογίζουμε μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα φαγητού. Επιπροσθέτως, επειδή το ελαιόλαδο υποβαθμίζεται αν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες και συμπεριφέρεται σαν τρανς λιπαρό οξύ (που είναι τόσο βλαβερό όσο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα), είναι προτιμότερο να το προσθέτουμε λίγο πριν γίνει το φαγητό και όχι από την αρχή της παρασκευής του. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λάδι από την αρχή του μαγειρέματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.
• Για να απορροφήσει το κρέας λιγότερο λάδι το μαγειρεύουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αν η συνταγή απαιτεί το κρέας ψιλοκομμένο, το κόβουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
• Για να φτιάξουμε μια γευστική και θρεπτική σούπα σιγοβράζουμε το κρέας σε αρκετό νερό. Αν, αντίθετα, θέλουμε ένα νόστιμο και ζουμερό κρέας, το μαγειρεύουμε με λίγο νερό.
• Δεν «ξαφρίζουμε» το κρέας ή τα όσπρια που βράζουν, αφού στον αφρό βρίσκονται πολλά μεταλλικά άλατα και βιταμίνες από την τροφή.
• Επιλέγουμε εμείς το κρέας που θέλουμε να γίνει κιμάς και ποτέ δεν αγοράζουμε έτοιμο κιμά, διότι συνήθως έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος από το άπαχο κομμάτι κρέατος που θα επιλέγαμε.
• Προτιμούμε άπαχα κρέατα όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο καθώς και τα ψάρια σε σχέση με το χοιρινό και το μοσχάρι που έχουν περισσότερα λιπαρά. Ακόμη κι αν τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα βάρους, είναι καλό να συνηθίζουμε στις επιλογές μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Τηγανητά και υγιεινά γίνεται; Γίνεται!
• Θυμόμαστε να σουρώνουμε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα και να το αντικαθιστούμε μετά από 3-4 χρήσεις.
• Χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη ή νέου τύπου φριτέζες που χρειάζονται ελάχιστο λάδι ακόμη και για το τηγάνισμα.
• Αντικαθιστούμε το παραδοσιακό τηγάνι με το κινεζικής προέλευσης σκεύος γουόκ που τηγανίζει πιο υγιεινά και ελαφριά, αφού χρειάζεται ελάχιστο λάδι. Το σκεύος αυτό είναι ιδανικό για να τηγανίζουμε ψιλοκομμένο κρέας, πουλερικά ή και λαχανικά. Το μυστικό του είναι το συνεχές ανακάτεμα του φαγητού μας.
• Για να απορροφήσουν λιγότερο λάδι τα τηγανητά μας τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και προτού τα σερβίρουμε τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
• Θυμόμαστε να σουρώνουμε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα και να το αντικαθιστούμε μετά από 3-4 χρήσεις.
• Χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη ή νέου τύπου φριτέζες που χρειάζονται ελάχιστο λάδι ακόμη και για το τηγάνισμα.
• Αντικαθιστούμε το παραδοσιακό τηγάνι με το κινεζικής προέλευσης σκεύος γουόκ που τηγανίζει πιο υγιεινά και ελαφριά, αφού χρειάζεται ελάχιστο λάδι. Το σκεύος αυτό είναι ιδανικό για να τηγανίζουμε ψιλοκομμένο κρέας, πουλερικά ή και λαχανικά. Το μυστικό του είναι το συνεχές ανακάτεμα του φαγητού μας.
• Για να απορροφήσουν λιγότερο λάδι τα τηγανητά μας τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και προτού τα σερβίρουμε τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Νοστιμιά στον ατμό
Το μαγείρεμα στον ατμό θεωρείται ως ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος για τα λαχανικά, τα πουλερικά και το ψάρι. Με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες στα λαχανικά και έτσι έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Είναι επίσης ιδανικός τρόπος για το μαγείρεμα του φαγητού του μωρού που, σημειωτέον, αν το συνηθίσει από νωρίς, θα του αρέσει και αργότερα να τρώει τα φαγητά στον ατμό! Ένα ειδικό σκεύος κάνει άριστα τη δουλειά μας, αλλά ακόμη κι αν δεν διαθέτουμε μπορούμε να μαγειρέψουμε στον ατμό βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό ένα μεταλλικό καλαθάκι στο οποίο θα βάλουμε την τροφή.
Το μαγείρεμα στον ατμό θεωρείται ως ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος για τα λαχανικά, τα πουλερικά και το ψάρι. Με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες στα λαχανικά και έτσι έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Είναι επίσης ιδανικός τρόπος για το μαγείρεμα του φαγητού του μωρού που, σημειωτέον, αν το συνηθίσει από νωρίς, θα του αρέσει και αργότερα να τρώει τα φαγητά στον ατμό! Ένα ειδικό σκεύος κάνει άριστα τη δουλειά μας, αλλά ακόμη κι αν δεν διαθέτουμε μπορούμε να μαγειρέψουμε στον ατμό βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό ένα μεταλλικό καλαθάκι στο οποίο θα βάλουμε την τροφή.
Η σωστή προετοιμασία των γευμάτων • Όταν ψιλοκόβουμε τα λαχανικά για το μαγείρεμα, συμβάλουμε στη γρηγορότερη οξείδωση και απώλεια των βιταμινών τους. Προτιμούμε λοιπόν να βράζουμε ολόκληρα τα λαχανικά και να σερβίρουμε τις σαλάτες μας χοντροκομμένες ή, ακόμη καλύτερα, κομμένες με το χέρι όταν πρόκειται για λαχανικά όπως το μαρούλι ή η σαλάτα.
• Δεν μουλιάζουμε στο νερό για ώρα τα λαχανικά που θα μαγειρέψουμε γιατί κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν δεν είμαστε σίγουρες για την προέλευση των φυλλωδών λαχανικών μπορούμε να τα «αποστειρώσουμε» αφήνοντάς τα για μερικά λεπτά σε νερό με ξίδι.
• Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά την ώρα που πρόκειται να τα καταναλώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς. Μόνο έτσι θα πάρουμε από αυτά όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.
• Προτιμούμε να καταναλώνουμε τα φρούτα παρά τους χυμούς τους διότι είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες, έχουν λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης πιο σταδιακά, άρα μας κρατάνε περισσότερη ώρα σε κορεσμό σε σχέση με τους χυμούς που ανεβάζουν αλλά στη συνέχεια ρίχνουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας απότομα.
• Δεν μουλιάζουμε στο νερό για ώρα τα λαχανικά που θα μαγειρέψουμε γιατί κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν δεν είμαστε σίγουρες για την προέλευση των φυλλωδών λαχανικών μπορούμε να τα «αποστειρώσουμε» αφήνοντάς τα για μερικά λεπτά σε νερό με ξίδι.
• Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά την ώρα που πρόκειται να τα καταναλώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς. Μόνο έτσι θα πάρουμε από αυτά όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.
• Προτιμούμε να καταναλώνουμε τα φρούτα παρά τους χυμούς τους διότι είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες, έχουν λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης πιο σταδιακά, άρα μας κρατάνε περισσότερη ώρα σε κορεσμό σε σχέση με τους χυμούς που ανεβάζουν αλλά στη συνέχεια ρίχνουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας απότομα.
Καλή υγιεινή για υγεία!
• Όταν φέρνουμε τα ψώνια στο σπίτι, δεν ακουμπάμε τις σακούλες επάνω στο τραπέζι, καθώς μπορεί να έχουν επάνω όλα τα μικρόβια από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας ή το πεζοδρόμιο.
• Το κοτόπουλο, το κρέας και ο κιμάς καλό είναι να μαγειρεύονται την ίδια ημέρα ή διαφορετικά να μπαίνουν σε μερίδες στην κατάψυξη. Στη συντήρηση δεν αντέχουν περισσότερες από δύο μέρες. Επιπροσθέτως, καλό είναι να αποθηκεύονται σε ξεχωριστές συσκευασίες τα διαφορετικά είδη κρεάτων για να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων μεταξύ τους.
• Ποτέ δεν κόβουμε στην ίδια επιφάνεια λαχανικά και κρεατικά. Μετά από κάθε χρήση πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό το ξύλο κοπής και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε.
• Πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού πλένουμε τον πάγκο εργασίας με ζεστό νερό και σαπούνι
• Όταν φέρνουμε τα ψώνια στο σπίτι, δεν ακουμπάμε τις σακούλες επάνω στο τραπέζι, καθώς μπορεί να έχουν επάνω όλα τα μικρόβια από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας ή το πεζοδρόμιο.
• Το κοτόπουλο, το κρέας και ο κιμάς καλό είναι να μαγειρεύονται την ίδια ημέρα ή διαφορετικά να μπαίνουν σε μερίδες στην κατάψυξη. Στη συντήρηση δεν αντέχουν περισσότερες από δύο μέρες. Επιπροσθέτως, καλό είναι να αποθηκεύονται σε ξεχωριστές συσκευασίες τα διαφορετικά είδη κρεάτων για να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων μεταξύ τους.
• Ποτέ δεν κόβουμε στην ίδια επιφάνεια λαχανικά και κρεατικά. Μετά από κάθε χρήση πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό το ξύλο κοπής και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε.
• Πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού πλένουμε τον πάγκο εργασίας με ζεστό νερό και σαπούνι
Πηγή: http://www.myworld.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου