Σωστή διατροφή

πρωινο οικογενειαΞεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωϊνό!

Το πρωινό είναι το πρώτο βήμα για μια υγιεινή διατροφή, γιατί εξασφαλίζει καλή φυσική κατάσταση και πνευματική απόδοση.


Το σωστό πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε:
•    ασβέστιο που το προσφέρει το γάλα 
•    σε υδατάνθρακες, ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή ότι προσφέρουν οι φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως αλειμμένες με μαργαρίνη, το μέλι και τα δημητριακά 
•    βιταμίνες, οι οποίες περιέχονται στα φρούτα και τους χυμούς, αλλά και 
•    πρωτεϊνες που περιέχονται στα αυγά. 

Όταν παραλείπουμε το πρωινό, ή το περιορίζουμε σε έναν καφέ ή ένα φρουτοχυμό, ο οργανισμός μας ξεκινάει με «αφόρτιστες μπαταρίες», με αποτέλεσμα γρήγορα να κουραζόμαστε και να χάνουμε την απόδοσή μας.
Παράλληλα, για να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα, καταφεύγουμε σε τρόφιμα ανθυγιεινά, που παχαίνουν και αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Γι’ αυτό, μην παραλείπετε να παίρνετε καθημερινά ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό και πείτε «καλημέρα υγεία»! Εξάλλου, οι καύσεις του οργανισμού το πρωί είναι αυξημένες, επομένως το πρωινό δε μετατρέπεται σε πρόσθετο βάρος. Να θυμάστε ότι το πρωινό στους ενήλικες πρέπει να καλύπτει το 1/3 των αναγκών τους σε θερμίδες. Στα παιδιά που πρέπει να παίρνουν και ένα τέταρτο γεύμα, δηλαδή το κολατσιό, η αντιστοιχία είναι ?.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ
κορίτσι - υγιεινη διατροφηΕίναι πια αποδεκτό ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Ποιες είναι όμως οι τροφές που πρέπει να προτιμάμε, ώστε και την καρδιά μας να προστατεύουμε αλλά και να λαμβάνουμε όλα τα στοιχεία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα;
Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να περιέχονται σ’ ένα πλήρες και υγιεινό διαιτολόγιο.

  • Φρούτα και λαχανικά:Απαραίτητες ομάδες τροφών που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα, λόγω των πολλών βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
  • Ψωμί ολικής αλέσεως & δημητριακά: Πηγή αμύλου και φυτικών ινών, που βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Ψάρια: Οι ευεργετικές ιδιότητες του ψαριού είναι πολλές και οφείλονται κυρίως στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν, γνωστά ως ω-3 λιπαρά. Γενικά καλό είναι να καταναλώνουμε ψάρι 3-4 φορές την εβδομάδα.
  • Γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά: Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά κεκορεσμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών.
  • Ελαιόλαδο & άλλα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο κλπ: Πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, είναι ιδανικές πηγές ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών.
  • Κοτόπουλο: Όταν καταναλώνεται χωρίς την πέτσα αποτελεί ιδανική ελαφριά τροφή με χαμηλά κεκορεσμένα λιπαρά.
  • Ξηροί καρποί χωρίς αλάτι: Τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.

Τρόπος μαγειρέματος. 

Η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε φαγητά μαγειρεμένα στον ατμό, στο γκρίλ ή βρασμένα. Τα τηγανητά πρέπει να αποφεύγονται.

Κείμενα από το έντυπο «Πώς να έχετε εγκάρδιες σχέσεις με την καρδιά σας», μιας έκδοσης του Κέντρου Becel, το οποίο σε συνεργασία με επιστημονικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, υλοποιεί ενημερωτικά προγράμματα με θέμα τη διατροφή και την πρόληψη της υγείας
.

Πηγή: http://www.elais.gr
Κατασκευή ιστοσελίδων - υπηρεσίες SEO - powered by seo-maker.gr