
Κι όμως το τέλειο μαύρισμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διατροφικών επιλογών που εξασφαλίζουν υγιές δέρμα με λαμπερή, ηλιοκαμένη όψη που διαρκεί.
Τα καλά νέα είναι ότι το μυστικό για λαμπερό και ομοιόμορφο μαύρισμα δεν έχει σχέση μόνο με τον ήλιο. Τα ακόμη καλύτερα είναι πως βρίσκεσαι στην κουζίνα μας και αφορά τη διατροφή μας.
Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα εθελοντών, στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και του Μάντσεστερ, ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικό, αφού έδειξε ότι 5 κουταλιές χυμού ντομάτας (περασμένη από τον τρίφτη) ήταν αρκετά για να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εθελοντές έτρωγαν κάθε μέρα για 3 μήνες 55 γραμμάρια συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας μαζί με 10 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (στα ζυμαρικά, στην πίτσα, στο ρύζι, σε φαγητά ή ακόμη και σε φυσική μορφή).
Το αποτέλεσμα είναι τόσο περίεργο, όσο και ενδιαφέρον: το δέρμα εκείνων που είχαν προσθέσει στο καθημερινό τους μενού την ντομάτα ήταν προετοιμασμένο κατά 33% περισσότερο (τόσο δηλαδή όσο μας προστατεύει μια κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εντάξει στη διατροφή τους μόνο το ελαιόλαδο. Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι η ντομάτα αύξησε και τα επίπεδα προκολλαγόνου, διανομέα πρωτεϊνης που αναδομεί το δέρμα και το διατηρεί τονωμένο, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.
Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι η ντομάτα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν δύο στύλους της μεσογειακής διατροφής, αλλά και ιδανικές τροφές για να αποκτήσεις τέλειο μαύρισμα. Η πρώτη αποτελεί σπουδαία πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρότατου αντιοξειδωτικού που απενεργοποιεί τη δράση των ελεύθερων ριζών πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα, δυναμώνοντας τις άμυνες που ο οργανισμός μας διαθέτει από τη φύση του. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, όπως με την έκθεση στον ήλιο, οι άμυνες αυτές μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να εμποδίσουν τη φωτογήρανση, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση δερματικών κηλίδων και πρώιμων ρυτίδων.
Στο μεταξύ, το καλοκαιρινό τραπέζι γεμίζει με κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα πεπόνια και τα καρότα. Όλα αυτά είναι πλούσια σε Β καροτίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας χαρίζει πιο σκούρο δέρμα. Στα φρούτα και τα λαχανικά θα βρεις επιπλέον βιταμίνη C που ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου (πρωτεϊνη στήριγμα του δέρματος) και μεταλλικών αλάτων (ζωτικά στοιχεία που χάνουμε με τον ιδρώτα).
Για να οργανώσεις ένα μενού όπως ακριβώς σου αρέσει, το οποίο αφενός θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις τέλειο μαύρισμα και αφετέρου θα σε βοηθήσει να πέσεις ένα νούμερο στα ρούχα σου, ετοιμάσαμε μικρές εναλλακτικές επιλογές, με φρέσκες σαλάτες, φρούτα και gourmet γεύματα που έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι χορταστικά και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανανεώσεις το αντηλιακό σου και να επιλέξεις το γαστρονομικό συνδυασμό της αρεσκείας σου.
Πηγή: http://www.missbloom.gr