Γιάννης Δημητριάδης: Προσέχουμε το στήθος μας

Γιάννης Δημητριάδης: Προσέχουμε το στήθος μας
Το γυναικείο στήθος που αποτελεί ένα από τα θελκτικά όπλα της γυναίκας, χρειάζεται και την συχνή προσοχή για την καλύτερη πρόληψη της υγείας μας.
Η ψηλάφηση κάθε δύο με τρείς μήνες είναι η εγκυρότερη μέθοδος εφόσον γίνεται σωστά. Με την αφή προσέχουμε να αξιολογήσουμε τυχόν ανωμαλίες με την βοήθεια σαπουνιού ή τζέλ στο απέναντι στήθος από το χέρι της εξέτασης. Στην συνέχεια εξετάζουμε τις μασχάλες για διογκωμένους αδένες που τις περισσότερες φορές είναι από αποσμητικά ή από το ξύρισμα, και τέλος πιέζουμε την θηλή για τυχόν έκκριμα. Σε περίπτωση χρωματιστού υγρού με σκούρο χρώμα ή αίματος χρειάζεται η λήψη κυτταρολογικής εξέτασης για παν ενδεχόμενο. Γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες κάθε στήθους, γίνεται  αντιληπτή η διόγκωση κάποιου σημείου όπου και ζητάμε την άμεση εξέταση από τον ειδικό. Ένας υπέρηχος θα μας καθησυχάσει και ίσως χρειασθεί συμπληρωματική θεραπεία με φάρμακα. Τις περισσότερες φορές, ειδικά οι γυναίκες με πλούσιο στήθος δεν καταλαβαίνουν εύκολα τυχόν ανωμαλίες και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ειδικές μεμβράνες από τα φαρμακεία για ενίσχυση της αφής.
Οι γυναίκες από την ηλικία των 40 χρειάζεται να κάνουν μαστογραφία κάθε ένα με δύο χρόνια, συμπληρωματικά της ψηλάφησης και του υπερηχογραφικού ελέγχου. Σε κάθε εξέταση πρέπει να φέρνουμε την προηγούμενη μαστογραφία στον γιατρό για συγκριτική απεικόνιση τυχόν νέων ευρημάτων. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με προβλήματα στο στήθος θα πρέπει να εξετάζεται συχνότερα στον γιατρό της και να προηγηθεί μια μαστογραφία από τα 35 χρόνια της. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μια ημερομηνία που θυμόμαστε εύκολα όπως τα γενέθλια ή κάποια επέτειος για να μην παραμελούμε την εξέταση με την πρόφαση ότι το ξεχάσαμε και πέρασε ο καιρός.
Να υποστηρίζουμε λοιπόν, ότι το να προλαμβάνεις είναι καλύτερα από το να θεραπεύεις και ας μιλήσουμε με άλλες φίλες ώστε να ευαισθητοποιηθούν όσες περισσότερες μπορούμε για το καλό όλων μας.

Γιάννης Δημητριάδης
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Yannisdimitriadis@mylady.gr
Κατασκευή ιστοσελίδων - υπηρεσίες SEO - powered by seo-maker.gr